alt text

Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit cura bitur ac faucibus.

alt text

Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit cura bitur ac faucibus.

alt text

Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit cura bitur ac faucibus.

Så lägger man om ett tak själv med 5 steg

Att byta tak göteborg själv är något som många kanske inte borde prova. Det är svårt och det kräver att man är påläst, har rätt teknik och en stor kännedom om tak och olika material. Men för den som är intresserad av att testa så ska vi såklart stå till tjänst. Att tänka på dock, är att alltid ta hjälp av en takläggare i Stockholm om det är första gången. Det är bättre att låta ett proffs vägleda en, för att sedan prova på att göra det själv nästa gång eller om någon av ens bekanta behöver hjälp. 

 

Men tillbaka till ämnet – hur man lägger om ett tak på egen hand. Vi ska gå igenom fem steg som alla behöver ta när de ska renovera tak eller byta helt och hållet. Det kan dock krävas mer än dessa fem steg, och det kommer inte att vara enkelt. Men läs vidare för att ta del av de olika stegen och bli lite klokare.

 

  1. Renovera eller byta? Det är stor skillnad

 

Det här steget bör vara en självklarhet men vi inkluderar det ändå. Det första man behöver veta om man ska lägga om taket är om det behöver renoveras, eller bytas ut helt och håller. Om det bara är en renovering är det relativt enkelt och man kan förmodligen göra det på egen hand, men ett helt byte behöver man förmodligen hjälp med – oavsett om man har lite tidigare kunskaper eller inte.

 

  1. Se till att ha rätt verktyg och rätt utrustning

 

När man ska genomföra jobb på taket är säkerheten A och O. Innan jobbet påbörjas behöver man därför ha allt som krävs för ett säkert arbete. Bland annat byggnadsställning, “hiss” för takpannorna, rätt verktyg och säkerhetsutrustning i form av sele och hjälm. Det är lättast att fråga en takläggare bromma om man skulle kunna låna utrustningen, eller hyra den. Att köpa in allt själv kommer att kosta mer än vad det hade gjort att anlita en firma för att göra jobbet åt en.

 

  1. Läs på och hitta tekniken

 

För att veta vad som ska göras behöver man läsa på, titta på instruktionsvideos eller fråga ett proffs. Det krävs en hel del förkunskaper och en hel del plugg för att hitta rätt teknik och kunna arbeta på ett säkert sätt.

 

  1. Ta bort gamla pannor och sätt fast nya

 

Själva jobbet går ut på att ta bort det gamla taket, laga innertaket och sätta dit det nya. Det är just det här som man lär sig om man följer steg 3 noggrant. 

 

  1. Inspektera taket i efterhand

 

Om man har gjort något fel vid arbetet kommer byta tak kostnad att stå en dyrt. Därför måste man alltid inspektera allt i efterhand för att säkerställa att ingenting behöver göras om och att allt ser bra ut. För inspektioner är det alltid bäst att anlita ett proffs, annars blir det svårt att avgöra vad som ser bra ut och vad som kanske har gått fel.